Unlimited
Capabilities

Green Bank Headquarters

Client: Green Bank


Project Cost: Not Disclosed


Service: Civil Engineering, Design


Practice: Site Development, Surveying


Location: Houston, Texas

Challenge:

An abandoned gas station site was to be the new headquarters location for Green Bank, a organization that desired to be at the forefront of banking institutions in Houston designing specifically with sustainable features in mind. In order to achieve a LEED Gold certification from the US Green Building Council (USGBC), many components came into play. A critical challenge was maximizing the number of viable LEED points that could be attained given the site constraints.

Solution:

A main goal of the design, and a chief consideration of the site development that Jones|Carter performed, was to maximize the economically-viable LEED points that could be awarded under the site category criteria established by the USGBC. Jones|Carters’ solutions for site planning and landscaping allowed the site to meet the LEED requirement for reduced impervious cover. In addition, after investigating alternatives for pervious pavement and rejecting them due to cost, we recommended a reflective surface for the parking area, achieving points in that LEED category. Additional points were awarded for our directive that condensate and rain run off be captured and used for irrigation.


Green Bank’s core values and focus on sustainability drove the design of their new headquarters into a healthier, more productive, and resource-efficient banking facility. The institution wished to develop a building that was visually, physically and operationally superior to similar banking offices and was a reflection of how they do business. This comprehensive approach has resulted in the building achieving LEED Gold, one of the first banking institutions in Houston to be awarded the certification by the US Green Building Council.

Built on the site of a former gas station, the central location in Houston offers employees public transportation access and many local amenities and services. Bike racks and showers are available to employees who bike or jog to work, and low-emitting vehicles are given premiere parking. The “heat island” effect is reduced via the use of light colored pavement and roofing. Special emphasis was placed on water conservation with the use of low flow plumbing fixtures to reduce water consumption and rainwater collected in an underground cistern used for irrigation of the drought-resistant landscaping.

 

© 2017 Jones|Carter | Phone: 713.777.5337